Limba este un organism viu, dinamic, supus numeroaselor transformări în ordine sincronică și diacronică. Mecanismul de funcționare a variabilității limbii române în multitudinea de aspecte și tipologii este subiectul pe care s-a focalizat lucrarea Lilianei Botnari „Variabilitatea limbii române în spațiul basarabean (în baza unor manuale de gramatică și a presei timpului)” (Editura UNU, 2022).
Fenomenul variabilității limbii române este clasificat în funcție de indici variaționali: diacronie – diatopi– diastratie – diafazie – diamezie. Aflându-se între stabilitate și transformare, invariabilitate și variabilitate, limba română a fost supusă, în spațiul dintre Prut și Nistru, numeroaselor experimente. Tânăra cercetătoare analizează traseul sinuos al limbii române, oprindu-se la „conflictele lingvistice”, la gramaticile și rolul lor (de)stabilizator, fixat de interese glotopolitice (Leonid A. Madan, Ion D. Ciobanu etc.), la factori lingvistici și extralingvistici de influență a evoluției limbii. Cadrul sociopolitic al funcționării „limbii moldovenești” este articulat din informațiile parvenite din numeroasele publicații periodice postsovietice (1946-1992), investigate riguros de autoare.
Studiul Lilianei Botnaru se va fixa, cu siguranță, în bibliografia de prim raft, dedicată mecanismului de funcționare a limbii române.