Consultații Lingvistice

022 29 58 98

   

   

   

   
   

Blog

 • Acasă
  Acasă This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categorii
  Categorii Displays a list of categories from this blog.
 • Etichete
  Etichete Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggeri
  Bloggeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Echipe de Blog
  Echipe de Blog Find your favorite team blogs here.
 • Autentificare
  Autentificare Login form

DECLARAȚIE

Posted by pe in fără categorie
 • Font size: Larger Smaller
 • Afişări: 196
 • 0 Comments
 • Abonați-vă la această intrare
 • Imprimați

 

 

 

DECLARAȚIE

 

A trecut mai mult de o lună de când Institutul de Filologie Română „B.P.-Hasdeu” a venit cu o reacție tranșantă la declarațiile provocatoare ale Președintelui Igor Dodon privind o eventuală reintroducere în curriculum școlar în locul limbii române a „limbii moldovenești”. În stilul său voluntarist, bolșevic, președintele promitea rezolvarea „problemei”, la timpul potrivit, cu o lovitură de sabie. Pe parcurs am putut constata că, de fapt, problema limbii este o verigă dintr-un program amplu, al actualului președinte și al partidului său, de revizuire a tuturor cuceririlor naționale de la sfârșitul anilor '80 – începutul anilor '90, de revenire la clișeele identitare sovietice lingvistice și istorice. Asistăm la un atac brutal pe toate fronturile, la manifestări antinaționale, românofobe tot mai grosolane cu o tentă electorală evidentă, dar și cu o țintă strategică de durată. E cazul să amintim cu această ocazie reinterpretările tendențioase ale istoriei noastre recente și, în special, modul machiavelic cu care actuala guvernare a lipsit de finanțare cercetările istorice academice referitoare la perioada sovietică și contemporană. 

Am avut adânca satisfacție să constatăm că demersul Institutului de Filologie Română „B.P.-Hasdeu” a fost susținut, cu argumentele de rigoare, de către Academia Română printr-o declarație „privind unitatea limbii române”. Am așteptat și sprijinul Academiei de Științe din Moldova, având convingerea că LIMBA și ISTORIA sunt însăși rațiunea de a exista a unei academii. Dar am constatat cu tristețe că declarația noastră nici, cel puțin, nu a fost preluată de situl oficial al AȘM, unde, în schimb, a fost găzduită o scrisoare a unui etern pretendent la gloria unei mantii de „academician de onoare”. Acesta se „desolidarizează” zgomotos de vechea conducere, măgulind și tămâind noua (veche) conducere a AȘM.

Tristețea noastră este cu atât mai profundă cu cât ne dăm seama că această lipsă de solidaritate socială și instituțională, această politică a struțului cu capul băgat în nisip este singura șansă a președintelui Dodon de a a-și realiza programul său antinațional. Să nu se creadă că, în acest caz, viitorul îi va afecta doar pe alții, că cineva își va găsi, totuși, un loc la masa Puterii. Acolo demult toate locurile au fost rezervate.

 

Andrei Țurcanu, semnatar al Declarației de Independență

22 februarie 2020

 

 

 

 

 

0

Comentarii

 • No comments made yet. Be the first to submit a comment

Lăsaţi un comentariu

Musafir Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
   

Avizier  

Se anunţă susţinerea tezei de doctor în filologie. Candidat: Alina PĂTRUNJEL. Conducător ştiinţific: Ion BĂRBUŢĂ, doctor în filologie, conferențiar cercetător. Consiliul ştiinţific specializat: D 621.05-109 din cadrul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”. Tema tezei: „Performarea actelor de vorbire în discurs”

Citește mai departe...

Joi, 5 septembrie 2019, la ora 14:00, sala 408, va avea loc şedinţa Seminarului ştiinţific de profil al Institutului de Filologie Română Bogdan Petriceicu-Hasdeu al MECC, specialitățile: 622.03. Literatură română; 622.02. Teoria literaturii; 621.03. Folcloristică. 

Citește mai departe...

Joi, 22 august 2019, ora 14.00, în Sala 408, în şedinţa Seminarului Ştiinţific de Profil din cadrul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, va avea loc discuţia tezei de doctor în filologie, la specialitatea 621.04. Lexicologie şi lexicografie; terminologie şi limbaje specializate; traductologie (limba română)

Citește mai departe...
   

Aparitii editoriale  

   
© INSTITUTUL DE FILOLOGIE 2015